Connect with us
https://fotbalclubarges.ro/wp-content/uploads/2018/09/material-fc-arges.jpg

Box

Adrian Preda: „Obiectivul este titlul european!”

Adrian Preda, boxerul de aur al Pitestiului

Galaţiul va fi pentru 12 zile capitala boxului european, pentru a doua oară în ultimul an. După ce în 2018 a găzduit legendarul turneu internaţional Centura de Aur, de această dată în judeţul lui Bute, Ciocan, Dafinoiu şi mulţi alţi „artişti” ai nobilei arte vor veni cei mai talentaţi pugilişti juniori ai Bătrânului Continent. Campionatul European de box rezervat juniorilor, masculin şi feminin, ediţia 2019, se va desfăşura la Patinoarul Galaţi, în perioada 22 mai – 2 iunie şi va aduna la startul întrecerilor peste 500 de sportivi, din aproximativ 45 de ţări. Din delegaţia României care va lupta pentru medalii fac parte şi doi pugilişti de la FC Argeş-CSM Piteşti. Este vorba de Adrian Preda (54 kg) şi Alexandru Ungureanu(60 kg).
Cei doi boxeri argeşeni sunt pregătiţi de antrenorul Ioniţă Mărăşescu. Acum o lună şi jumătate, cei doi au câştigat Cupa României rezervată juniorilor, competiţie care a avut loc la Piteşti. Preda şi Ungureanu sunt componenţi de bază ai lotului naţional şi fac parte din noua generaţie a boxului românesc. Adrian Preda are gânduri mari la această ediţie a Campionatul European după ce anul a obţinut medalia de argint fiind învins în finală de un boxer din Rusia. Mult mai bine pregătit decât la ediţia precedentă şi cu un plus de experienţă, pugilistul piteştean nu concepe să nu urce pe prima treaptă a podiumului şi să se încununeze campion continental. Sportivul în vârstă de 16 ani care este elev al Colegiului Alexandru Odobescu Liceul este unul dintre cei mai talentaţi boxeri din ţara noastră iar antrenorii de la lotul naţional îl privesc ca pe o mare speranţă a sportului cu mănuşi.

„Fără sacrificii este greu să reuşeşti!”

Adi, cum ai început boxul?
-Am început boxul la vârsta de 13 ani după ce am avut o altercaţie cu câţiva băieţi din cartier. M-am dus să învăţ tehnici de autoapărare şi am ajuns să fac performanţă. Acum sunt prieten cu acei băieţi din cartier şi mă respectă.
Începutul cum a fost?
-La început mi s-au părut antrenamentele foarte grele. Aveam febră musculară, dar am strâns din dinţi şi am mers mai departe. Acum mă descurc şi nu mai sunt probleme. Cu trecerea timpului m-am adaptat la intensitatea antrenamentelor şi la cerinţele acestui sport.
Ai avut momente în care ai vrut să renunţi?
-Niciodată!. Sunt un tip care atunci cînd îşi propune să facă ceva, reuşeşte. Dacă nu faci sacrificii, atât în sport, cât şi în viaţă, este greu să reuşeşti.

„Boxul este mai greu decât şcoala!”

Cum sunt perioadele de dinaintea concursurilor?
-Cele mai grele!. Slăbirea este de departe cea mai grea pentru că trebuie să te încadrezi în categorie. Nu mai bei sucuri, nu mai mănânci dulciuri şi bei numai apă…Nici cu mâncarea nu trebuie să exagerezi.
Ai început boxul sub îndrumarea maestrului Mărăşescu….
-Aşa este. El mi-a îndrumat primii paşi în box . A văzut că am calităţi şi a lucrat mult cu mine ca să îmi pună în valoare aceste calităţi. M-a şlefuit, cum se spune, şi a reuşit să facă din mine ceea ce sunt acum.
Unde este mai greu, la box sau la şcoală?
-La box este mai greu pentru că este muncă fizică. Pot spune că le îmbin destul de bine pe amîndouă. Mă descurc destul de bine şi cu una şi cu alta.

Vrea să devină poliţist

Cum te privesc colegii şi profesorii?
-Colegii de liceu mă privesc cu admiraţie şi se mândresc cu mine. Profesorii mă întreabă mereu de rezultatatele de la competiţii şi de turneele la care particip. Se interesează tot timpul. Mai închid şi ochii când nu pot ajunge la şcoală din cauza cantonamentelor şi a competiţiilor.
Care este obiectivul principal în acest an?
-Obiectivul principal este medalia de aur la Campionatul European. Anul trecut am ieşit vicecampion european iar acum nu concep decât locul 1. Nu va fi uşor, dar voi face tot ce ţine de mine pentru a deveni cel mai bun din Europa la categoria mea de greutate.
Îţi doreşti o carieră în box?
-Foarte mult!. Pentru asta muncesc zi de zi şi sper să şi reuşesc. Sportul este prioritatea numărul 1, iar apoi este şcoala. După ce voi termina liceul voi da examen la Academia de Poliţie. De mic mi-a plăcut meseria de poliţist. Sper să şi reuşesc să intru.

„Sprijinul clubului FC Argeş este esenţial”

Cine sunt cei mai mari susţinători ai tăi?
-Părinţii, antrenorii şi prietenii!. Părinţii mă susţin necondiţionat şi vin după mine atunci când au posibilitatea la concursuri. Prietenii îmi dau tot timpul mesaje de încurajare pe facebook. Sunt alături de mine, indiferent de rezultatul pe care îl obţin.
Cum decurge colaborarea cu FC Argeş şi cât de mult te ajută?
-Foarte bine!. Mă ajută foarte mult din punct de vedere financiar. Vreau să mulţumesc Primăriei Piteşti pentru sprijinul acordat şi domnului preşedinte Cristian Gentea care a avut încredere în potenţialul nostru şi a decis înfiinţarea secţiei de box la clubul FC Argeş. Vreau să mulţumesc şi domnului director Dinu de la CSM Piteşti pentru sprijinul acordat. Sper să nu-i dezamăgesc pe cei care mi-au acordat încrederea şi să le răsplătesc eforturile pe care le fac cu rezultate cât mai bune. Îmi voi da toată silinţa să aduc Piteştiului medalii la marile competiţii.
Unde te vezi peste 5-6 ani cu boxul?
-Visul meu este ca peste 5-6 ani să fiu campion european şi mondial de seniori. Ştiu că este mult de muncă până a ajunge la acest nivel, dar sunt dispus să fac sacrificiile necesare pentru a reuşi.

Advertisement
Advertisement

Baschet

More in Box